POSJET HNK - VITEZ SLAVONSKE RAVNI

25.01.2018. 23:42

Neobičnu pustolovnu komediju Vitez slavonske ravni, uprizorenu prema romanu poznate hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, u četvrtak 25. siječnja ove godine u Hrvatskome narodnome kazalištu u Osijeku imali su prigodu pogledati naši učenici 7.-ih i 8.-ih razreda. 

Iako odstupanja od originalnog sadržaja romana postoje, kazališna je izvedba zasnovana na priči i nastojanju mlade carice Marije Terezije koja pokušava ujediniti tri osječke gradske općine u jednu. Osim, Donje Varoši, Gornje Varoši i Tvrđe, u izvedbi se spominje i Retfala te dvorac tadašnje ugledne obitelji Pejačević koja očekuje bečke izaslanike i zaručnika mlade grofice Magde. Uz puno ljubavnih zapleta, dodatnu napetost i zaplete pojačava i prisutnost glasovitog slavonskoga razbojnika Stojana Varnice i njegovih pljačkaških pohoda. Cjela je priča upotpunjena i osuvremenjena dodatnim šalama te je zaista pravo osvježenje u kojem su naši učenici a i ostali gledatelji uživali.

Vrijedno spomenuti je i da je odlazak u kazalište učenicima omogućila naša županija koja je pokrila troškove autobusnoga prijevoza te tako smanjila ukupan trošak roditeljima učenika.   

Arhiva vijesti