GLEDALI SMO FILM "ČUDO"

15.03.2018. 21:45

Iako neki smatraju da je nasilje među djecom dio odrastanja, bullying je sve veći problem. Prema posljednjim je istraživanjima 35% dječaka i 31% djevojčica barem jednom tijekom školovanja bilo žrtvom nasilja, a među onima koji su najčešće žrtve su djeca iz obitelji lošijeg imovinskog stanja te hendikepirana djeca. Kako se posljedice bullyinga mogu osjećati cijeli život jasno je koliko je nasilje među djecom veliki problem. Problem nasilja tema je i filma „Čudo“ koji su učenici od 5. do 8. razreda pogledali u četvrtak 15. ožujka u Cinestaru Osijek.

Snimljen prema istoimenoj knjizi R. J. Palacia, Čudo je priča o desetogodišnjem dječaku Auggieu koji živi s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon brojnih operacija zbog kojih nije pohađao školu, roditelji ga odlučuju upisati u školu. Tako Auggie u peti razred kreće s puno straha i nevjerice te se boji kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja.

Iznenađenje je što se film ne prikazuje samo iz gledišta malenog Auggiea, nego i nekih osoba na čije živote utječe. Upravo je to i najveća snaga filma. Tako film, uz Auggija i njegovu nevolju, pratimo i kroz sestrino viđenje i njezine probleme, probleme majke i oca, prijatelja. Ovaj film zaista otvara oči i navodi na razmišljanje. Vjerujemo da su se neki učenici mogli u njemu pronaći, poistovjetiti se s nekim likovima i da će, od sada, gledati svoje prijatelje drugim očima.

Arhiva vijesti