PROJEKT OBILJEŽAVAMO 150. ROĐENDAN I. B. MAŽURANIĆ

Učenici 6.a i 6.b razreda su u ovoj školskoj godini 2023./24. na početku nastavne godine dobili zadatak kako ćemo cijelu godinu kroz različite aktivnosti obilježiti obljetnicu 150. godina od rođenja naše književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Tako su učenici istražili biografiju književnice, čitali priče knjige Priče iz davnina, analizirali priče, razgovarali o pričama, o poukama koje te priče nose te im i  biblioterapijski prišli i vidjeli kako su se osjećali čitajući ove priče te koje su se sve emocije javljale prilikom čitanja priča. Skoro svaka priča je kod učenika izazvala gotovo sve emocije i strah, ljutnju, radost, ljubav. tugu, hrabrost…

Na satu književnog djela za cjelovito čitanje su učenici oba razreda dobili zadatak po skupinama predstaviti po jednu priču iz knjige Priče iz davnina. Našle su se tu izvrsne prezentacije priča Kako je Potjeh tražio istinu, Sunce djever i  Neva Nevičica, Jagor, Bratac Jaglenac i sestra Rutvnica, Ribar Palunko i njegova žena …

Na satu komunikacije i jezičnoga izražavanja smo u sklopu obrade teme Prošla glagolska vremena pronalazili primjere za  perfekte, aoriste, imperfekte i pluskvamperfekte te na taj način ponovili prošla glagolska vremena i za taj dio proučavanja Priča iz davnina su učenici dobili zadatak napraviti kratku prezentaciju koju su izlagali na satu ponavljanja prošlih glagolskih vremena.

U sklopu Panonskog festivala, knjige koji je bio ove godine (2024.) posvećen upravo književnici Ivani Brlić Mažuranić, prisustvovali smo  promociji stripa Svjetlana Junakovića, Kako je Potjeh tražio istinu.

Završni dio našeg ovogodišnjeg projekta posvećen Ivani Brlić Mažuranić bio je odlazak u Ogulin u Kuću bajki. Kuća bajki u Ogulinu, rodnom mjestu književnice Ivane Brlić Mažuranić interaktivni je muzej koji djeci uz edukaciju pruža obilje smijeha i zabave. Učenici su se sjajno proveli u muzeju, a najviše ih je dojmilo čarobno zrcalo  iza  kojeg  se sakrio  osobno Bjesomar iz priče Kako je Potjeh tražio istinu te djeci govorio koje su  njihove super moći.

18. lipnja 2024. godine smo u našoj školi cjelokupni projekt predstavili i svim učenicima naše škole i pokazali im kroz polusatni program koja je uloga i važnost ove književnice u hrvatskoj književnosti.

Učenici 6.a su za ovu prigodu dramskim improvizacijama uprizorili priču Kako je Potjeh tražio istinu.

Svojom sjajnom izvedbom i gromoglasnim pljeskom ne samo njima, nego svim sudionicima projekta (Ana Elveđi, Matej Elveđi, Mia Čango, Heidi Tost, Lucija Surać, Ena Kužatko, Katja Bosančić, Petra Iljovski, Marija Brleg, Luka Nemet, Gabrijel Elveđi, Klara Šinko, Fran Škorjanec, Petra Šnalcer) završili smo naše predstavljanje ovog važnog projekta koji je na učenike ostavio  poseban dojam.

Fotografirala i izvijestila: Tihana Pauković