OBILJEŽILI SMO DAN KRAVATE 2018.

18.10.2018. 20:31

Svake se godine 18. listopada obilježava i kao svjetski dan kravate. Upravo taj dan proglasio je hrvatski Sabor još 2008. godine i od tada se promiče europska tradicija i povijesna svjetska baština kravate.

Kravata je jedini hrvatski simbol poznat i cijenjen u cijelome svijetu. Hrvatsko podrijetlo kravate potvrđuju brojne svjetske enciklopedije navodeći da su ju hrvatski vojnici nosili još u 17. stoljeću tijekom Tridesetogodišnjeg rata, a nakon toga, preko Francuske i Engleske, svijetom se proširilo i običaj nošenja.

Kravate smo nosili i mi u našoj školi. Tako je toga četvrtka 18. listopada, neizostavni modni detalj bila kravata. Učenici su ih s oduševljenjem nosili, a pri tome su sudjelovali i u ocjenjivanju i proglašenju najodjevenog i modno usklađenog. Nagrade su bile slatke (velike čokolade) a osvojili su ih: u razrednoj nastavi naj su proglašeni učenica 1.c Isabella Matulin te učenik 1.a Matias Mlinarić, dok su među učenicima predmetne nastave naj bili Matea Gašparić iz 8.a te Gabrijel Sporiš iz 6.a.