MEĐUNARODNI DAN PJEŠAČENJA 2018.

15.10.2018. 20:37

Godine 1992. u Brazilu je, nakon samita o očuvanju okoline, predloženo da se 15. listopada proglasi Svjetskim danom pješačenja. Cilj obilježavanja bio je izvesti štoviše ljudi u prirodu kako bi se razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja te o potrebi kretanja.

Pješačenje je najjednostavniji i najsvrsishodniji oblik čuvanja i poboljšanja zdravlja a ujedno i najpristupačniji. Pješačenje, posebice u prirodi, blagotvorno djeluje na čovjekov organizam i općenito na njegovo psihičko i fizičko stanje. Znanstveno je dokazano i u praksi potvrđeno da redovito pješačenje povoljno utječu na: rad srca i krvnih žila, te je dobra prevencija srčanim smetnjama, snižava i regulira krvni tlak, smanjuje štetne masnoće u krvi, poboljšava protok krvi, jača mišiće, ligamente i zglobove, poboljšava izdržljivost i opće fizičko stanje te produžuje život i čini ga sretnijim.

U našoj školi svake godine odlaskom do obližnjega spomen obilježja na Orlovnjaku obilježimo i međunarodni dan pješačenja. Tako smo u ponedjeljak 15. listopada pješačili ukupno deset kilometara. Uz učitelja TZK Ivicu Pačarića, ove su godine u učeničkoj pratnji bili djelatnici PP Čepin koji su osigurali siguran hod skupini te pedagoginja i knjižničarka. Odabrani učenici, predstavnici viših razreda kod spomen su obilježja rekli nekoliko riječi te odali zahvalnost paljenjem svijeća i molitvom poginulim mještanima u obrani Antunovca tijekom Domovinskoga rata.

Arhiva vijesti