SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

01.02.2019. 18:32

U petak 1. veljače 2019. godine u Gradskoj i sveučilišnoj je knjižnici u Osijeku održan prigodni susret povodom svjetskoga dana čitanja naglas. Nažalost, nismo posjetili knjižnicu, ali smo odlučili čitati naglas u našoj školi. Tako su učenici 1.a i 2. a razreda (2.a kao dio razrednoga projekta „Čitam sebi, čitam tebi“) dan proveli čitajući naglas.

Čitali su pjesmice i zagonetke Grigora Viteza, Ježevu kućicu, slikovnice: Gospođica Neću, Zlatokosa, Baka me voli najviše, odlomke iz djela Robin Hood, Bambi, Knjiga o džungli. Svi su pozorno slušali jedni druge, potom raspravljali i iznosili svoja mišljenja o djelima.

Obilježavanje ovoga dana u svijetu trebalo bi pokazati kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, čitajući i veličajući moć riječi, stvaraju društvo koje će omogućiti svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. Čitanje naglas, razvija vještinu slušanja, bogati rječnik, razvija maštu a dokazano je i da utječe na uspješan razvoj djeteta.