DAN KRAVATE 2019.

18.10.2019. 21:02

U našoj smo školi u petak 18. listopada obilježili Dan kravate. Toga je dana neizostavni modni detalj u bilo kojim odjevnim kombinacijama kako učenika tako i nekih učitelja bila naravno – kravata.

Za kravatu kažu da nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, koji predstavlja središte cjelokupne modne pojavnosti onoga tko je nosi.

Kravata sadrži i vlastitu povijest, podsjećajući nas na Tridesetogodišnji rat, tijekom kojega su je hrvatski vojnici nosili oko vrata (crveni rubac) i gdje je zadobila povijesnu afirmaciju Luja XIV., koji ju je pretvorio u najveći modni uspjeh 17. stoljeća.

U današnjem je svijetu postala gotovo pa obvezatnim uresom, ne samo na odijelima poslovnih ljudi ili predsjednika država, nego i umjetnika, radnika i gotovo svakoga muškarca, pa – u obliku neodoljiva rupca – i nebrojenih pripadnica nježnijega spola.

Njegujući tu tradiciju već desetljećima, Academia Cravatica ustanova je koja je potaknula obilježavanje Dana kravate 18. listopada, što je Hrvatski sabor 2009. jednoglasno prihvatio.

Stoga svežimo kravatu oko vrata i ponosno nosimo dio hrvatske baštine koji predstavlja temelj ljudske vrijednosti – ljubav, poštenje i odgovornost.