RADIONICE O PREVENCIJI VRŠNJAČKOG NASILJA

23.02.2022. 12:15

U svrhu obilježavanja nadolazećeg Dana prevencije vršnjačkog nasilja, koji će se ove godine održati 23. veljače, psihologinja je s učenicima trećeg i četvrtog razreda područne škole u Ivanovcu provela prigodnu radionicu.

Učenici su tijekom radionice imali priliku iznijeti vlastite ideje što je uopće nasilje, a potom od ponuđenih kratkih opisa situacija razlikovati one situacije koje opisuju nasilje od onih koje ne opisuju nasilje. U sklopu glavne aktivnosti, učenici su pročitali priču o djevojčici Dunji u kojoj su trebali istaknuti sve rečenice u kojima su prepoznali neku vrstu nasilja. Nakon prepoznavanja rečenica koje opisuju nasilje, učenicima su predstavljene različite vrste nasilja (fizičko, psihičko, verbalno i socijalno nasilje).

Kako bi novonaučeno i primijenili, učenici su u četiri zadane kategorije nasilja razvrstali rečenice iz priče u kojima su prepoznali nasilje. Kao zaključak radionice, učenici su na ljepljive papiriće ispisali vlastite savjete kako možemo spriječiti nasilje. Po završetku, ljepljive su papiriće zalijepili na unaprijed pripremljene plakate koji će im kao trajni podsjetnik ostati u učionici.

Izvijestila i priredila: Dora Vuković, psihologinja