TERENSKA NASTAVA 5. RAZREDA - OPG EKO JAZO

13.05.2022. 21:16

Učenici 5.a i 5.b razreda u petak 13. svibnja u sklopu terenske nastave posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jazbec u Ivanovcu.

Obitelj Jazbec bavi se ekološkom proizvodnjom ratarskih kultura duži niz godina a sama se proizvodnja kultura prostire se na 52 hektara ekološki obrađivane zemlje. Osim obrade i uzgoja žitarica, izgradili su pogon za skladištenje, preradu i doradu žitarica. U vlastitom pogonu od žitarica proizvode pahuljice, integralno brašno, te ekspandirane i dražirane žitarice.

Učenike i nastavnike dočeli su ljubazni domaćini te su ih poveli u razgled njive zasijane kulturama zobi golice te pira. Ujedno su učenici imali priliku doznati i koja je razlika između eko i klasične poljoprivrede. Kako obitelj Jazbec na svome imanju ima i pogon za preradu žitarica, učenici su mogli vidjeti i kako se sjemenke melju te koje sve proizvode oni prave; razne vrste tjestenina, razne vrste brašna, griza, pahuljica, smjese za palačinke.

Osim obilaska i učenja o eko uzgoju žitarica, učenici su mogli i isprobati kiflice od pirova brašna te domaći ledeni čaj od zobi s dodatkom limuna i meda.

Izvijestila i fotografirala: Natali Milaković

Tekst priredila: Vlasta Stubičar