POČETAK PROJEKTA "E, BAŠ HOĆU BITI PODUZETNIK"

01.08.2022. 20:53

HobIT

„E, baš hoću biti poduzetnik“

„Mama, kupi mi šivaću mašinu“. Upravo tako glasila je rečenica jednog desetogodišnjeg učenika, člana učeničke zadruge Mravac iz Levanjske Varoši, nakon što je oduševljeno učio zanatsku proizvodnju koja je u Hrvatskoj na izdisaju, ne znajući kako se nalazi na početku svog poduzetničkog putovanja.

Učitelji i drugi odgojno-obrazovni radnici trebali bi usavršavati svoje vještine kako bi primjerom pokazali da učenje čini razliku te kako je poduzetništvo jedna od najtraženijih kompetencija 21. stoljeća. Od jedne šivaće mašine ili povrtne gredice do različitih poduzetničkih pothvata koji pokazuju kako i oni najmlađi, uz pravilno usmjerenje, mogu biti vrijedni i aktivni članovi svoje zajednice.

Istraživanja obrazovnih preferencija odgojno-obrazovnih radnika utvrdila su kako postoji nedovoljna razina poduzetničkih vještina u partnerskim školama. Stoga je cilj projekta „E baš hoću biti poduzetnik“ potaknuti poduzetnički način razmišljanja učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika i njihovo osposobljavanje za transfer stečenih znanja i vještina kolegama i učenicima u svrhu smanjenja siromaštva, društvenih i gospodarskih neprilika učenika uključenih škola.

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, „Antunovac“ iz Antunovca i „Šećerana“ iz Belog Manastira.  

Kroz edukacije o poduzetništvu, trening za trenere „Pogledaj – Napravi – Pouči“ čiji sadržaj je prilagođen specifičnim potrebama zajednica, izradom demonstracijskih vrtova učeničkih zadruga te razvojem novih edukacijskih materijala ojačat će se kompetencije učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u području poduzetništva te osigurati prijenos i prilagodba metoda i praksa podučavanja poduzetništva u ruralnim sredinama. Trening za trenere provest će Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, a pružit će sudionicima znanje, vještine i iskustvo korištenja različitih alata (uključujući specifične IKT alate), ali i inspiraciju za poduzetnički razvoj i inovacije prema načelu „odozdo prema gore“ koje će sudionici prenijeti ostalim učiteljima u svojim školama, a kroz nastavni proces i učenicima. Izrada novih metoda i strategija podučavanja odnosi se na razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga te razvoj zadrugarstva kao važnog poduzetničkog modela prikladnog za osnovnoškolski odgojno-obrazovni program.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.  

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“  podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EEA financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

Arhiva vijesti