TERENSKA NASTAVA 7. RAZREDA U PODRAVLJE

06.10.2022. 17:24

U četvrtak 6. listopada 2022. godine u prijepodnevnim satima naši su učenici sedmih razreda posjetili Podravlje gdje su u sklopu projekta Naturavita HR Šuma, HR Voda i MUP- a iz Kohezijskog fonda EU imali organiziranu terensku nastavu.

Edukacija se stojala iz dva dijela. U prvome dijelu učenici su poslušali predavanje o opasnostima od mina i razminiravanju šuma. Nakon predavanja učenicima je poslužen doručak u miru šume i poju ptica. Zatim su imali dogovoren obilazak poučne staze s deset poučnih postaja o životnim zajednicama Kopačkoga rita. Tako su naučili što su domaće autohtone vrste i koje vrste biljaka i životinja žive u Kopačkom ritu. Potom su doznali i zašto su od velike važnosti poplava i vodostaja Dunava i Drave te koje su uvezene vrste riba i sisavaca pa prave probleme autohtonim vrstama. Doznali su također i koja je razlika između prirodne šume i umjetno posađene šume te kako se ponašati u blizini orla ribara, kako on odgaja mlade i kako lovi. Naučili su razlikovati jelena, košutu i jelenče od srnjaka, srne i laneta, kao i što je lovostaj  te kako se lovci brinu o divljači.

Sve edukacije odradio je mr. dipl.ing. šumarstva Dalibor Tonc, a svi su učenici prigodom terenske nastave dobili i prigodni dar: majicu s logom projekta, jednokratnu kabanicu  i brošure o projektu.

Terenska nastava uključivala je sadržaje predmeta biologije, geografije, matematike, fizike, engleskoga jezika, hrvatskoga jezika, njemačkoga jezika te tjelesne kulture kao i sata razrednika. Iz svih su nastavnih predmeta učenici dobili nastavne listiće sa zanimljivim zadacima vezanim uz šumu i Kopački rit. Pratnju učenicima činili su učiteljice Monika Mrkonjić i Natali Milaković te učitelj Ivica Pačarić.

Fotografirala i izvijestila: Natali Milaković