DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

18.11.2022. 22:26

Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe žestoko su opsjedale i granatirale grad Vukovar od kraja kolovoza do sredine studenog 1991. godine. Uz slabo naoružane i malobrojne hrvatske branitelje, Vukovar su branili i njegovi stanovnici ali i drugi iz svih dijelova Hrvatske.

Pad Vukovara, 18. studenoga 1991. označio je početak hrvatskog rata za neovisnost od tadašnje Jugoslavije koji je odnio otprilike 20 000 života. Bitka za grad bila je ključna za Hrvatsku jer je zaustavila jugoslavenske snage dovoljno dugo da Zagrebu da vremena za naoružavanje i pripremu trupa. Vukovar se smatra simbolom otpora i žrtvom koja je dovela do hrvatske pobjede u ratu iako je sama bitka bila izgubljena. Hrvatska je dobila rat za neovisnost od Jugoslavije i postala suverena i neovisna europska država. 

U spomen na stradanja grada Vukovara i mjesta Škabrnje i njihovih stanovnika u Domovinskome ratu, Hrvatski je sabor proglasio 18. studenoga državnim blagdanom i neradnim danom kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Stoga i mi, s našim učenicima, uoči samoga Dana sjećanja, prigodnim programom uz recitale i pjesme te paljenjem lampiona ispred škole, odajemo počast herojstvima hrvatskih branitelja te svim sudionicima domovinskoga rata kao i svim žrtvama.

Fotografirala: Maja Čagalj

Tekst priredila: Vlasta Stubičar

Arhiva vijesti