UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA "E, BAŠ HOĆU BITI PODUZETNIK"

01.12.2022. 20:35

Uvodnom konferencijom projekta „E, baš hoću biti poduzetnik!“ najavljene projektne aktivnosti i ciljevi projekta

Početak poduzetničkog putovanja za nastavnike iz triju osnovnih škola, a onda posljedično i za njihove učenike, počeo je još u mjesecu kolovozu kada su provedene prve edukacije u sklopu projekta.

Na uvodnoj konferenciji projekta koja je održana 29. studenog 2022. godine u Osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Levanjskoj Varoši predstavljene su projektne aktivnosti koje okupljaju partnere iz Hrvatske i Norveške. Na konferenciji su, uz ravnatelje osnovnih škola koje sudjeluju u projektu, sudjelovali i predstavnici Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške te viši savjetnik za osnovnoškolsko obrazovanje Osječko-baranjske županije Mišo Tokić, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te partneri i suradnici iz zajednice Levanjska Varoš. Razmjena znanja i iskustva s nastavnicima i stručnjacima iz različitih područja poduzetništva i zadrugarstva vodit će do nekih novih aktivnosti u školama koje igraju veliku ulogu pokretača u malim ruralnim zajednicama.

Osječko-baranjska županija podržava projekte i inicijative škola koje pokreću zajednice u kojima djeluju. Vi ste nositelji znanja, a mi smo tu da vas podržimo jer ono što je važno jest biti dobar partner za dobrobit naše djece i učenika.“ – istaknuo je Tokić na uvodnoj konferenciji.

U malim zajednicama važna je suradnja jer bez nje zajednica ne može napredovati u širem smislu. „Općina Levanjska Varoš podržava projekte i inicijative škole, a ovakvi projekti zasigurno daju jednu dodatnu vrijednost cijeloj zajednici." – dodao je načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

Da je cjeloživotno učenje važno istaknula je i ravnateljica Osnovne škole Šećerana Đurđica Petrović – „Upravo kroz projektne aktivnosti i edukacije osnažit ćemo naše nastavnike za razvoj novih ideja u školama, ali i omogućiti transfer znanja prema učenicima.“

Ravnatelj Osnovne škole Antunovac Tomislav Duk istaknuo je važnost suradnje među školama u županiji – „Dolazimo iz škola koje djeluju u različitim ali ruralnim sredinama. No, svaka od ovih zajednica ima nešto što može podijeliti s drugom. Razmjena iskustava i stjecanje novih znanja vodi nas do cilja, a to je između ostalim i zadržavanje mladih u Hrvatskoj.“

Stručnu edukacijsku podršku nastavnici će dobiti kroz različite edukacije, a jedna od njih je i edukacija koju provodi Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške čiji je predstavnik Rhys Evans istaknuo – „Naš fokus je usmjeren prema razvoju zajednica te pretvaranje znanja u praksu. Vi ste stručnjaci u svojim zajednicama, znate kako one funkcioniraju, a mi smo tu da vas usmjerimo i mentoriramo u procesu koji će, nadamo se, dovesti do nekih promjena u zajednicama i školama iz kojih dolazite.

Nositelj projekta je Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, a ravnateljica škole Nataša Šego istaknula je kako je ovo prvi veliki projekt škole od kojeg ima velika očekivanja – „Drago mi je što smo okupili partnere koji svojim doprinosom mogu ojačati naše zajednice, ali i pokazati kako kroz inovativni pristup u odgoju i obrazovanju učenika možemo pokrenuti neke nove modele i prakse učenja.“

Od 28.-30. studenog održan je i drugi ciklus edukacije "S1_D1_T1 Inovativno poduzetništvo zajednice" koji su vodili kolege iz Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške. 

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

 

Arhiva vijesti