SVJETSKI DAN IGRE/GLOBAL SCHOOL PLAY DAY

01.02.2023. 21:41

Zasigurno je gotovo svim roditeljima, odgajateljima, učiteljima te svima koji rade ili se bave odgojem/razvojem djeteta dobro poznat podatak da je igra djetetu osnovni i najvažniji oblik njegova života i aktivnosti. Dijete njome uči svladavati prepreke, ulaže napor, druži se, surađuje, usvaja pravila i moralne norme, oblikuje svoj pogled na svijet. Također, igrom razvija tjelesnu snagu i motoriku. Kako je igra prirodni oblik učenja i razvoja djeteta, trebala bi se više i češće koristiti u nastavi.

O značaju igre u nastavi i njezinoj dobrobiti za razvoj i učenje djeteta učile su u sklopu Erasmus + tečaja u Reykjaviku naše učiteljica Marijana i knjižničarka Vlasta te su svoje spoznaje podijelile s ostalim učiteljima naše škole.

Promicanje nestrukturirane, jednostavne igre u školi pokrenula je grupa američkih učitelja 2015. godine proglasivši prvu srijedu u veljači Svjetskim danom igre (Global School Play Day). Oni su naime shvatili da vrijeme provedeno u igri u školi ili kod kuće umanjuje negativne posljedice za djetetov razvoj jer stimulira mozak i jača djetetovo samopouzdanje.

Stoga smo i u našoj školi u srijedu 1. veljače obilježili Svjetski dan igre. Sve učiteljice razredne nastave u matičnoj i područnoj školi rado su se sa svojim razredima uključile u obilježavanje a to su također učinili i neki predmetni učitelji pod svojim satima – engleski jezik, vjeronauk i informatika. Cilj obilježavanja bio je organizirati dan igre i tako potaknuti učenike na fizičku igru, bez korištenja uređaja poput mobitela, tableta i laptopa. Učenici su toga dana, jedan ili više školskih sati imali mogućnost igrati se kako god oni žele, što god oni žele, kojim god igrama ili igračkama, uz pravila i način na koji se oni međusobno dogovore, bez uplitanja učitelja. U svim su učionicama sati igre bili jako zanimljivi. Svi su se učenici na svoj način uključili u aktivnost te bili oduševljeni slobodnom igrom u školi.

Ovu su aktivnost u sklopu školskog Erasmus + projekta organizirale i vodile učiteljica Marijana Butor i knjižničarka Vlasta Stubičar.

Fotografirale: učiteljice RN, vjeroučiteljica, knjižničarka

Izvijestila: Vlasta Stubičar

 

Arhiva vijesti