ŠKOLSKI MUZEJ U IZGRADNJI

13.11.2023. 20:01

U ponedjeljak 13. studenoga naši su učenici članovi skupine povjesničara u pratnji učiteljice povijesti Natalije Bulić – Kuić te knjižničarke Vlaste Stubičar posjetili Državni arhiv u Osijeku i Muzej Slavonije. Razlog odlaska i posjeta ovim ustanovama bio je naučiti kako stvoriti naš mali školski muzej.

U Državnom su arhivu učenici saznali koja se građa čuva i pohranjuje u arhivu. Koliko građe zapravo posjeduje državni arhiv te kako se ona mjeri i sprema na policama. Koliko dugo je potrebno neke dokumente čuvati i koji to uvjeti skladištenja i spremanja moraju biti zadovoljeni. Također je učenike zanimalo i koji je najstariji dokument koji se u arhivu nalazi i iz koje godine datira.

U Muzeju Slavonije započeli smo istraživanje radionicom. Tako su učenici ispred sebe dobili određeni stari predmet (sat) te smjernice što trebaju istražiti i zabilježiti o tom predmetu. Upravo na ovakav način i djelatnici muzeja utvrđuju i istražuju predmete. Potom su obišli postav muzeja i naučili kako se postavljaju izložbe te kako se predmeti označavaju i opisuju tijekom izložbi.

Prilikom posjeta ustanovama povjesničari su ujedno i ponovili po čemu se arhiv i muzej razlikuju a djelatnici obje ustanove rado su prihvatili poziv na daljnju suradnju te savjetodavnu pomoć pri oblikovanju i izradi našeg školskog muzeja.

Fotografirala i izvijestila: Vlasta Stubičar

Arhiva vijesti