ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA hobIT

26.01.2024. 14:47

U Centru za kulturu u Belom Manastiru 25. siječnja 2024. godine održana je završna konferencija projekta hobIT koja je imala za cilj predstaviti sve aktivnosti projekta kao i njegove rezultate na kojima su radile partnerske organizacije. Nastavnici iz tri uključene škole sudjelovali su u nizu edukacija koje su im pružile dodatna znanja i vještine iz područja poduzetništva, rada u zajednici, rada u učeničkim zadrugama, rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama kao i u postavljanju školskih vrtova, ali i u kreiranju novih odgojno-obrazovnih materijala.

Na konferenciji su sudjelovali projektni partneri, suradnici, nastavnici ali i predstavnici lokalne i regionalne samouprave. Uvodni govor održala je Nataša Šego, ravnateljica Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Levanjske koja je istaknula kako do sada nitko od nastavnika nije imao ovako cjelovitu podršku i edukaciju za razvijanje poduzetničkih kompetencija koje su potrebne kako bi se nastava održavala u skladu s novim trendovima. Podršku projektu dao je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, a sudionike je pozdravio i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob koji njeguje dugogodišnju suradnju sa školama na području grada pa tako i sa partnerskom školom “Šećerana”. Sudionicima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul kao i voditeljica Odjela u sektoru za EU programe i međunarodne financijske mehanizme Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jelena Franotović. 

U sklopu programa završne konferencije održana i su i dva razgovora s razlogom. Prvi od njih naziva “Poduzetnici se ne rađaju već stvaraju” tematizirao je različite poligone za razvoj poduzetništva u odgojno-obrazovnom sustavu poput školskih vrtova, zadruga ali i novih nastavnih materijala koji su nastali kroz projekt. U razgovoru su sudjelovale profesorica Snježana Tolić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u ime projektnog partnera, Blanka Horvat, tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga u ime projektnog partnera i profesorica Julia Perić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku u ime edukacijskog tima koji je proveo edukacije o poduzetničkim kompetencijama za sudionike projekta.

Drugi razgovor s razlogom naziva “Mama kupi mi šivaću mašinu” okupio je ravnatelje triju partnerskih škola – Natašu Šego, ravnateljicu OŠ “S.S. Kranjčević” iz Levanjske Varoši, Đurđicu Petrović, ravnateljicu OŠ “Šećerana” i Tomislava Duka, ravnatelja OŠ “Antunovac” koji su razgovarali o postignutim rezultatima projekta ali i benefitima koje je projekt osigurao za ove tri škole.

U sklopu konferencije podijeljene su i potvrde o sudjelovanju na Treningu za trenere “Pogledaj – Napravi – Pouči: Inovativno poduzetništvo zajednice” kojeg su proveli Johan Barstad i Rhys Evans iz Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške.

Predstavljen je i završni video projekta kao i dva amaterska video uratka o poduzetništvu kojeg su izradili učenici Osnovne škole “Šećerana” tj. područne škole Baranjsko Petrovo selo.

Na konferenciji su sudjelovali i dugogodišnji suradnici partnerskih organizacija kao i svi nastavnici uključeni u projektne aktivnosti.

Arhiva vijesti