ŠKOLSKI PROJEKT RAZREDNE NASTAVE "LJEPOTA JE U RAZLIČITOSTI"

21.03.2024. 21:21

Tolerancija je ključni element koji oblikuje društvo i određuje našu sposobnost da živimo u harmoniji s različitostima koje nas okružuju. Uvažavanje i razumijevanje prema različitim osobama odražavaju suštinu ljudskosti i pokazuju istinsku ljepotu koja proizlazi iz raznolikosti.

Upravo je to bilo polazište našem školskome projektu Ljepota je u različitosti, koji je nastao u sklopu ovogodišnjeg školskog Erasmus + KA1 projekta Siguran krug pozitivne energije. Projekt su osmislile i provele učiteljica Marijana Butor i knjižničarka Vlasta Stubičar a sudjelovali su svi učenici i razredi razredne nastave u matičnoj i područnoj školi. Tema projekta bila je Ljepota je u različitosti a sam je projekt održan i proveden u četvrtak 21. ožujka, na dan kada se u cijelome svijetu obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Svi su se učenici najprije, putem zanimljive prezentacije, upoznali sa sindromom Down. Zašto se sindrom pojavljuje, koliko se osoba godišnje rodi, koja to obilježja osobe sa sindromom imaju i po čemu se razlikuju te kakve veze imaju zapravo rasparene čarape s obilježavanjem ovoga dana i zašto su učenici pozvani toga dana obuti različite čarape samo su neka od pitanja na koje su odgovore učenici dobili u prezentaciji.

Učenici su također imali priliku pogledati prilog o djevojčici Dinki, učenici jedne zagrebačke osnovne škole koja je rođena s Down sindromom te su mogli doznati kako se ona uklopila u razred, što o njoj misle njezini prijatelji i učiteljica.

Nakon prezentacije, uslijedio je kviz u kojemu smo svi zajedno provjerili što smo naučili.

No, kako obilježavanje dana osoba s Down sindromom pada i na prvi dan proljeća, naš sljedeći zadatak bio je zajedno napraviti proljetnu cvjetnu livadu u kojoj će vladati raznolikost ali i sloga. Svi su učenici dobili list na kojemu je otisnut cvjetni motiv koji su po vlastitoj želji obojali. Sve listove spojili smo na panou u zajedničku sliku kojom smo pokazali, iako smo različiti, svatko od nas ima nešto posebno po čemu se ističe i što može doprinijeti da slika bude ljepša, veselija, posebnija. Svi mi, ponaosob, na svoj način obogaćujemo jedni druge, obogaćujemo zajednički svijet.

Fotografirale učiteljice RN

Izvijestila: Vlasta Stubičar

Arhiva vijesti