ERASMUS+ Discover the 7Cs: Learning for Life (and Work) in the 21st century

12.11.2022. 20:40

Od 7.studenog do 12. studenog 2022. učiteljica Snježana Kralj sudjelovala je na edukaciji Discover the 7Cs: Learning for Life (and Work) in the 21st century (Otkrij 7C: Učenje za život (i rad) u 21. stoljeću).

Da bi mladi ljudi bili uspješni u svijetu 21. stoljeća koji se stalno mijenja moraju usvojiti različite vještine, a ne samo akademsko znanje. Stručnjaci naglašavaju da se školski kurikulum mora osnivati, prema tome, na vještinama (kompetencijama).

 

Velik broj škola u svijetu je u svoj kurikulum već ugradilo 4C vještine: critical thinking (kritičko razmišljanje), creativity (kreativnost), collaboration (suradnju), communication (komunikaciju). U posljednje vrijeme se smatra da 4C nije dovoljno nego da treba dodati još 3C: cross-cultural understaning (razumijevanje među različitim kulturama), career and life skills (karijeru i životne vještine), computing and digital literacy (korištenje računala i digitalnu pismenost). Ove vještine treba razvijati kod djece od najranije dobi kako bi ih usvojili kao svoje životne vještine i kako bi se mogli prilagoditi promjenama koje ih očekuju u modernom životu i radu.

Za vrijeme edukacije polaznice su saznale kako unijeti promjene u nastavu i ugraditi ih u školski kurikulum. Osim učiteljice iz Hrvatske na tečaju su bile i  učiteljice iz Italije, Danske, Slovačke i Estonije koje su razmjenjivale različita iskustva iz prakse poučavanja iz svojih zemalja.