ERASMUS+ SMART TEACHERS PLAY MORE, ICELAND with outdoor and mindfulness activities

12.11.2022. 20:24

Od 6. do 12. studenog učiteljica Marijana Butor i knjižničarka Vlasta Stubičar sudjelovale su na edukaciji učitelja u Reykjaviku na Islandu. Uz predstavnice naše škole, na tečaju je sudjelovalo još nekoliko učitelja iz Hrvatske te iz još 16 europskih zemalja: Finske, Njemačke, Francuske, Austrije, Litve, Rumunjske, Islanda, Grčke, Španjolske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Norveške, Poljske, Italije te Australije.

Ovaj nam je tečaj, kroz igru, kreativnosti i dobrobit u osnovi, dao izravan uvid u islandski školski sustav i iskustvo STPM metodologije.

Tema usavršavanja bila je Smart Teachers Play More (Pametni učitelji igraju se više). Uz pomoć STPM metodologije, odnosno pristupa nadahnutog kroz igru, pokrete, sport, slušanje, gledanje te pričanje priča, učenici razvijaju višemodelsko učenje. Ova holistička metoda namijenjena je učenicima između 2 i 12 godina, no lako se može prilagoditi i primijeniti i u radu s učenicima viših razreda predmetne nastave.

Na tečaju smo imali priliku razmijeniti iskustva s učiteljima iz europskih zemalja te smo, uz naučene i predstavljene igre na tečaju, stvorili zajedničku veliku riznicu igara prilagodljivih aktivnostima i načinima učenja koje provodimo u našoj školi.

Nedavna su istraživanja pokazala da se učenici kreću manje no što bi trebali. Uvođenjem ove metode i njezinom prilagodbom našim učenicima omogućit ćemo im istovremeni razvoj kognitivnih, fizičkih i socijalnih vještina.

S Islanda su se učiteljice vratile bogatije za razne, nove naučene igre primjenjive u radu s učenicima, ali i bogatije za jedno zaista posebno iskustvo susreta s brojim posebnostima i bogatstvima toga prekrasnoga pomalo egzotičnog otoka.

Arhiva vijesti