SMART TEACHERS PLAY MORE _ STPM - IZVJEŠĆE S ISLANDA

Mindfulnes and meditation, Iceland_ Svjesnost i meditacija, Island

Tečaj na kojemu su bile učiteljice Ivana Periš i Anja Tokić trajao je od 5. studenoga 2023. do 11. studenoga 2023. godine u Reykjaviku na Islandu.

Organizacija Smart Teachers Play More temom je privukla 18 zemalja na svoj tečaj svjesnosti i meditacije, fokusa i koncentracije, pravilnoga disanja i učenja kroz pokret i igru.

Tečaj je obuhvatio praktične aktivnosti za mirno, sretno i uspješno razredno ozračje i mirnog, sretnog i uspješnog pojedinca.

Voditeljice i osnivačice su Kristin Einarsdottir i Sarah Jane Anthony, uz pomoć svojih kolegica Berglind, Cristine, Thore i kolega Markusa, Nonnija i još mnogih volontera u cijeloj priči. Divni ljudi, prekrasna poznanstva.

Rečenica koja se često ponavljala jest: There is nothing new under the sun! Nema ništa novo pod suncem! I zaista, sve je već poznato, samo trebamo osvijestiti sebe u trenutku. I učiti jedni od drugih.

S puno povjerenja jedni u druge, sudionici su se upustili u teme tečaja, radionice, igre, vježbe kako bi pomogli sebi i svojim učenicima u kada se vrate u svoje škole.

Ključni fokus STPM metodologije jesu pokret, igra i osjetilna aktivnost. Drugim riječima, učenje kroz pokret, osjet, igru.

Posvećeni su dobrobiti i blagostanju duha i tijela, fokus je na disanju i osvješćivanju trenutka (sada), smirujućim aktivnostima koje primjenjujemo mi sami na sebi, ali još važnije, pomažemo svojim učenicima lakše vladati emocijama i stresom.

Osjetilne aktivnosti pomažu učenicima postići koncentraciju, unutarnji mir, samopouzdanje i empatiju.

Kao što postoje različiti načini treniranja tijela, tako postoje i različiti načini treniranja mozga.

Korisno je za Sate razrednika kao igre i vježbe za upoznavanje sebe, smirivanje stresa, rada na fokusu i vraćanju fokusa na važno, mirnom rješavanju sukoba, ali i za sve ostale predmete kao način rješavanja stresa prije ispita ili usmenog odgovaranja, korisnih vježbi za aktivno slušanje, kao i brain gyma za pamćenje i koncentraciju.

Ciljevi tečaja bili su svakako upoznati se s ideologijom i metodologijom rada platforme STPM, vidjeti kako funkcionira islandski školski sustav, pokušati osvijestiti važnost svjesnosti u trenutku i vraćanje fokusa svih učenika u učionici, iskusiti tihe aktivnosti i kako ih primijeniti, kako zaista zadržati dobrobit i blagostanje učenika u današnjem brzom svijetu u kojemu su okruženi tehnologijom i ekranima. STPM vraća čovjeka prirodi, prirodu čovjeku, traži pravu ravnotežu čovjeka i prirode.

Aktivnosti kroz tečaj bile su svjesna meditacija, svjesna šetnja, formalna i neformalna meditacija, disanje i vježbe opuštanja, pozitivan stav i vježbe zahvalnosti, SADA minute, tiho igranje i učenje, aktivno slušanje, boravak u prirodi.

Učitelji iz 18 zemalja bili su u miješanim skupinama, razgovaralo se na engleskom jeziku i pokret, igra i osjetilne aktivnosti došle su do punog izražaja.

Bilo je vrlo zanimljivih, kreativnih i praktičnih vježbi i igara, kao i onih koje naš školski sustav odavno poznaje, ali ih je vremenom zanemario, zapustio, zaboravio. Jer zaista, nema ništa novo pod suncem, samo se treba okrenuti sebi i prirodi, osvijestiti svoje sidro - disanje i posvetiti se jednoj stvari prije nego druga dođe na red. Uživati u trenutku!

Preporučena literatura voditeljica su knjige Annie Murphy Paul: Extended mind, James Nestor: Breath_The new science of a lost art, Dr. Julie Smith: Why has nobody told me this before?

S puta i tečaja učiteljice nose samo lijepe uspomene i poznanstva, možda i prijateljstva, svakako nove kontakte i moguće suradnje u budućnosti.

Učiteljice Anja Tokić i Ivana Periš

Tekst i foto: Anja Tokić