SEDMAŠI DEBATIRAJU

30.04.2024. 22:37

U utorak 30. travnja pod satom razrednika učenici sedmih razreda održali su svoju prvu debatu. Debatu je organizirala i pripremila knjižničarka u dogovoru s razrednicama Anjom i Monikom te učenicima.

Tema debate bila je Nasilne videoigrice potiču nasilje. Učenici su imali tjedan dana pripreme za debatu. Sami su odabrali žele li biti u afirmacijskoj ili negacijskoj skupini te su istraživali primjere nasilja potaknutog videoigricama pri čemu su pokušali utvrditi razloge nasilja, krivce ili odgovorne osobe za takvo ponašanje pojedinaca iz primjera.

Tijekom debate, obje su skupine imale svoje predstavnike i određeno vrijeme za iznošenje argumenata koje je trebalo obraniti ili pobiti protivničke argumente. Argumente skupina pratila su tri sudca te četvrti glas pri proglašenju pobjednika u debati bio je glas gledatelja (ostalih učenika) koji su također pratili iznošenje i uvjerljivost argumenata te pripremljenost skupina. Učenici su se zaista izvrsno priredili za branjenje svojih stavova te su stvarali vlastita mišljenja. Ovakav oblik rasprave i iznošenje argumenata potaknuo je učenike na aktivnije sudjelovanje u debati. Učenici su također učili o poštivanju i uvažavanju tuđeg mišljenja, strpljenju i toleranciji što je jako važno u životu svake osobe.

Voditelj debate bio je Mihael a pri vođenju pomagale su knjižničarka i razrednice. Održana debata u sklopu je našeg školskog Erasmus + projekta Siguran krug pozitivne energije (Safe circle of positive energy) kojim želimo naše učenike učiniti sigurnijima, samostalnijima i tolerantnijima.

Fotografirale: Anja Tokić i Monika Mrkonjić

Izvijestila: Vlasta Stubičar

Arhiva vijesti